Ga naar de inhoud

AOV voor ZZP’ers de voor- en nadelen

Op 7 juni bereikte de overheid samen met diverse vakbonden een principeakkoord voor een nieuw pensioenstelsel. Het onderhandelen heeft ruim negen jaar geduurd met als struikelblok de AOW-leeftijd.
Zzp’ers komen ook te sprake binnen dit principeakkoord. Zo krijgen zij geen pensioenplicht maar moeten zij wel voldoen aan een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Bij diverse zzp’ers is er ophef ontstaan over dit principieel besluit.

Maar wat is de AOV? Waar komt de ophef vandaan? En wat zijn de voor- en nadelen van deze verzekering?

Wat is de AOV?
De arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering waarmee een zzp’er een uitkering krijgt wanneer die voor langere periode ziek of arbeidsongeschikt raakt. Deze verzekering valt nu al af te sluiten bij diverse verzekeringsmaatschappijen in Nederland maar met de komst van een nieuw pensioenstelsel wordt deze voor alle zzp’ers verplicht.

Waar komt de ophef bij zzp’ers vandaan?
Volgens het CBS en TNO heeft ruim 40% van de zzp’ers nog geen AOV afgesloten. Met name dit percentage zzp’ers is bezorgd en voor hun heerst er onduidelijkheid rondom dit thema.
Één van de redenen zijn de maandelijkse premiekosten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor nu zijn deze namelijk duur, variërend van €200,- tot €500,- per maand. De hoge premie is ook meteen het grootste nadeel van deze verzekering voor zzp’ers, zij kunnen het namelijk moeilijk begroten. 

Bovendien hoort deze nieuwe regelgeving niet thuis in een pensioenakkoord vinden zzp’ers. Zij vragen zich af wat een verplichte verzekering, voor het geval je zo ziek of gehandicapt raakt dat je korte of langere tijd niet kunt werken, te maken heeft met het pensioen.
Daarnaast is er nog maar weinig bekend over deze nieuwe regeling. Vandaar dat de onzekerheid en ophef over de verplichte AOV logisch is.

40% zzp'ers heeft geen AOV

Wat zijn de voordelen?
Toch zijn er ook voordelen voor de AOV. Wanneer een zzp’er voor langere periode ziek of arbeidsongeschikt raakt krijgt die gewoon een uitkering tot (maximaal) zijn of haar pensioen.
Daarnaast kunnen de maandelijkse premiekosten op deze verzekering goedkoper worden wanneer het pensioenstelsel is goedgekeurd. Dit zorgt ervoor dat zzp’ers zich op een goedkope manier kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. 
Mocht er definitief een akkoord worden bereikt op dit pensioenstelsel gaat het nog ruim een jaar duren voordat de AOV verplichting echt zal gelden voor zzp’ers.

Wil je meer weten?
Het pensioenstelsel is nog niet definitief goedgekeurd, er moet nog worden gestemd door de tweede- en eerste kamer. Wil je op de hoogte blijven van deze nieuwe regeling? Volg dan het laatste nieuws op zzp Nederland of op De Ondernemer.

Your Creators

Your Creators is een creatief bedrijf gericht op dé ondernemer van nu. Wij verlenen diensten aan onze klanten gefocust op creatie en marketing, met als doel dat zij kunnen blijven doorgaan met waar zij goed in zijn.

Gegevens

info@yourcreators.nl
06-39413656
Leerdam, Utrecht (provincie)